Thursday, 10 November 2016

Jemputan Walimatul Urus Aisyah & Syamsol

Bismillahi rahmani rahim....

Dengan segala hormatnya saya menjemput saudara-saudari ke majlis perkahwinan saya dan pasangan di teratak bonda dan ayahanda saya pada:

Tarikh : 27 November 2016
Hari    : Ahad
Alamat : No 287 Blok 1 Felda Keratong 7, 26700 Muadzam Shah, Pahang

Kehadiran anda sangat dialu-alukan...walaupun kite sekadar kenal di alam blogging..anda juga sebahagian dari kawan saya...



Wednesday, 9 November 2016

Resepi Begedil Ayam

Assalamualaikum...


Resepi Begedil Ayam


Bahan bahan:

35-40 ketul 

1 kg ubi kentang -goreng dan kisar
500 gm ayam kisar -goreng dan kisar
2 sudu teh lada hitam-tumbuk lumat 
6-7 ulas bawang merah -di goreng
5 tangkai daun sup - dihiris halus 
3 tangkai cili merah-dihiris halus
2 biji telur ayam -celup semasa mengoreng
Garam secukup rasa 


nota :ni aku buat masa raya haji..sebab tu banyak...korang nk mkn sendiri je..boleh kurangkan separuh dari tu.


Potong kentang dan goreng hingga masak 





lenyek atau kisar kentang dan isi ayam..kalau ade pengisar tapperware tu lagi mudah




bahan2 tadi dah siap dikisar dan digoreng serta dipotong halus


campur dan gaul sebati dengan penuh kasih sayang ko



dohkan mcm ni..nk kecik nak besar ikut suka tekak..



Goreng dengan bancuhan telur dan goreng siap utk dimakan bersama soto...maafkan aku sebab xde yang aku punya begedil yang dah siap..mkn sampai lupa nak ambil gamba...sob:-)















Tuesday, 8 November 2016

17 Hari lagi....-My Big Day

Assalamualaikum...

17 Hari.....

Baru je aku tgk dalam wedding countdown hari 100++ hari lagi...
aku bukan lah yg jenis countdown hari2 tarikh wedding aku...
aku install sebab boleh la aku tgh bape lama lagi masa yang aku ada utk persiapan kawin aku...

Waktu sekarang jangan la ko tanya perasaan aku...aku rasa macam xtahu nk gambarkan perasan aku sekarang ni...cepat sungguh waktu berjalan...

Persiapan setakat ni boleh la dalam 70% dah siap...lagi 30 % masih berjalan...
Alhamdullilah sangat2...wedding aku mak adalah orang penting dalam merancang perkahwinan aku...
memandangkan aku kt bangi..mak kat kampung...segala khemah,kompang,marhaban,meja beradap, DJ semua mak aku dah settlekan...bab goodies beg aku x pning sgt..sebab mak aku mmg buat goodies beg orang kawin...so untk anak die sorang ni..mesti lah die yang buatkan..utk tetamu jenis aku bukan yang jenis beza2 kan goodies beg,,,semua aku bg sama dan adil...aku xnak peningkan orang yg nak mejaga masa kenduri nanti...bab bridal & photographer aku yang settelkan sebab ko nk kawin kan..tu pun serve kat fb/ instagram je weh..xde masa nak g butik bagai..cari satu2...semua ye hujung jari je...ofcoursela pemilihannya dari segala segi mengikut kemampuan...

Dalam masa yang tinggal ni aku cuma kene confirmkan dengan orang2 penting supaya majlis nikah dan majlis kawin berjalan dengan lancar:

1) Borang Nikah pastikan dah lengkap dan disahkan...penting!
2) Bridal - confirmkan dan tanya payment mcm mne...selalu bridal nak atleast 70% before majlis..
    boleh la pergi fitting naju kawin...jangan ketat sudah!...harap2 baju kawin aku okeh la...huahua
3)Photographer - confirmkan..dah settel bayar 90%....dan tinggal lagi 10 % mase dapat outcome.
4) Final Checklist -semak semua checklist...ape yang ditempah dan ape yang belum beli n buat...
banyak sebenarnya kalau nak cakap satu2..yang penting cool jela,,,walaupun jiwa berkocak..





nota: majlis 2 hari (nikah dan sanding) kene pikir berbulan2..tapi tu semua pengalaman manis sepanjang menjadi bride to be!...Alhamdullilah Allah bagi peluang...




Pictures of Beautiful Islands