Sunday, 30 December 2012

Review sepejalanan 2012


 Assalamualikum

Alhamdullilah masih dipinjam roh dan jasad di saat dan ketika ini..
masih boleh bernafas menghirup udara cipta Allah SWT
bila tahun semakin meningkat macam 2 jugak umur ko makin meningkat
bukan semakin muda tapi tua..

syabas kat aku sebab dapat harungi tahun 2012 ini dengan baik
bila review balik azam-azam 2012
almost semua tercapai untuk tahun ni
ada jugak yang belum tercapai

xpela bukan semua ko boleh capai
2 semua kehendak ko dan usaha ko
beserta rezeki.

Tahun ini jugak azam aku untuk berjaya dalam semua perkara yang aku nak..
bermula dengan kejayaann aku pass untuk exam Lembaga Jururawat Malaysia.
ko hingat senang nak berjaya exam tuh..kalau ko berhempas pulas belajar tekun (konon)...
Alhamdullilah aku pass walaupun x distinction..teringin jugak

Tahun ini jugak aku bertuah sebab dalam 3 bulan je aku mengangur aku dah bekerja..kalau ko rasa kejap tuh sila la bukak mata..bagi aku tempoh 3 bulan 2 terlalu lama...nasib time tuh masa puasa + raya..xterasa sangat. Rezeki jugak..memang aku nak kan kerja seawal yang mungkin..
ko ingat senang nk cari kerja sekarang... orang yang ada degree pun sekarang susah nak cr kerja..untung la ko kalau abis2 je kerja orang panggil kerja..walaupun kekadang tuh kerja diluar skop bidang ko..yang penting pengalaman ko..macam aku totally out dari skop aku belajar dengan ape yang aku kerja..tapi untuk permulaan aku xkisah..walaupun ni jauh dari bidang aku..perlahan-lahan aku bertatih merangkak untuk cr pengatahuan dalam bidang ni..permudahkan aku..

Last Azam aku nak beli keretakan..masih belum tercapai..mugkin akan di forward ketahun hadapan atau tahun berikutnya..keperluan atau kehendak?
keperluan.....untuk senang aku pergi keje dan balik kampung!

Disudahi dengan Bismillah untuk tahun 2012..dan mengharapkan 2013 yang bakal datang yg tinggal beberapa jam je lagi tahun murah rezeki aku dan korang..



Wednesday, 26 December 2012

Si Gadis Susu

Assalamualaikum...

Ingat x entry sebelum ni..
kalau ko baca la kan..
aku malas nk linkkan sebab entry yg sebelum ni je..
tak susahkan nak cari..
yang aku dok cerita kat korang pasal susu skim sunlac itu..
aku dah pun beli..taksub x?..ko hagak?..

masuk hari ni dah 3 hari aku minum..
aku dah dapat perbezaannya..
aku xtahu orang lain..
tapi ianya berbeza dengan sistem tubuh badan aku..
pertama sekali aku nak cakap susu ni
sama macam susu-susu tepung yang lain..
kalau ko pecinta susu..boleh la ko minum..
selamat aku dibesarkan susu..so boleh minum sambil senyum..xde picit-picit hidung..

hari pertama aku minum susu ni..xde perubuhan kat sistem badan aku..
masuk hari kedua aku dah dapat perbezaanya..

aku seorang yang jenis BO (bowel opening a.k.a buang air besar) tiap-tiap pagi..so hari 2 aku "termiss" dengan BO aku 2..ok xpela..bila petang aku baru terasa nk BO..kat sini aku agak xpuas hati sikit..sebab dengan tetiba aku sembelit..aku jarang sembelit..dah kenapa?..xpe mugkin malam semalamnya aku makan bukan2..be positive

dan esoknya pulak aku diarhea..itu sangkaan aku..tapi aku xsakit perut..dah pulak?..
mungkin sistem badan aku baru terima benda baru kot..ok aku terima..

dan hari seterusnya dah okey..like usually..still BO every morning..no more diarhea or sembelit bagai..
dan satu kalau ko jenis memerhati ko akan nampak your feces nampak lain..lain macam mana 2..i mean dia agak "berlendir"..i dont how to explain secara halus...biar agak geli janji aku straight biar ko faham ok..hakhak..yekyek..

yang bagusnya susu ni..ko xkan rasa lapar yang teramat sangat..sampai perut ko boleh buat lagu pop rock..
nak makan xpe..xmakan xpe...





nak?..meh nak cuapkan

 stok kat ofis..kat rumah pun ada jugak..adilkan?
si pencinta susu dikala ini

 susu bagus untuk kesihatan
nak kulit cerah?
nak gigi sihat?
nak tulang kental-kental?
jom minum susu beramai-ramai
jangan ko salah susu sudah...








Monday, 24 December 2012

Misi Seterusnya

Assalamualaikum..

ada masa less than 10 minutes..sebelum balik...
sepanjang hari ni keseorangan di opis..
almaklumlah esok umumkan cuti..
so yang lain sambung la cuti..syiok kan
disebabkan semua cuti..so kena kerja supaya opis xkosong..
sebenarnya bukan ada kerja pun..huhu..

so,research untuk hari ni..
disebabkan ramai yang offer aku Alpha Lipid la Herbalife la..
aku pun buat la kajian pasal benda2 ni..
aku baca banyak blog..dan aku dah ada jawapan untuk diri aku sendiri..
yang mana yang perlu aku pilih..

untuk makluman aku bukan pakar Nutrisi
aku dah buat pilihan..aku x pilih yg kedua-dua diatas..
tapi aku pilih susu skim SUNLAC

sebab ape?

korang google la sendiri...

nanti korang dapat jawapanya..

Baca dan teliti mana yang korang rasa yang korang nak...

aku nak cuba dulu..

bila dah try aku akan share ngan korang lagi okey..



Monday, 17 December 2012

Undangan Paksa Rela Tapi IKHLAS Part II

Assalamualaikum,

sebelum engkorang baca entry aku ni..
baca dula yang Part I kang ada yang ternganga xfaham...

orait settle dah...

lets go...

Episod seterusnya...

Jawapannya AKU PERGI DENGAN IKHLAS...

berat mata memandang lagi berat bahu aku yang memikulnya...

hagaknya ni jela kot peribahasa yang paling sesuai dengan condition aku sekarang ni...
kalau ko nak menyampah...*silakan
aku pun menyampah..

Aku datang dengan majlis 2 dengan muka 10sen...muka 10sen pun lagi cantik kot dr muka aku..
masa aku datang pun jam dah pukul 4.30 pm kot..

Khemah dah dikemaskan dan angkat kot..cepat sangat bagi aku..paling-paling tunggu la sampai pukul 6pm ke..kurang rundingan dr pihak catering kot..kesian tetamu yang dtg..mungkin hari 2 masih lagi berkerja ...macam haku...
asal aku macam over..bukan wedding ko pun..suka hati dia la..ntah2 majlis dia 11pg - 4ptg je..
aku je xtahu ape..ko yang dtg lambat...*ampun xsengaja...

Alhamdulilah..
kedatangan aku disambut baik oleh "mak idah"..
layanan dia kat aku masih sama xde ade bezanya..

kami bersalaman..mendakap erat..
tika aku didalam dakapannya..
cuping telinga aku menangkap
"menantu xjadi mak..
"xpela..jadi anak angkat mak pun xpe"
walaupun hanya suara halus dan perlahan
tapi ianya kuat digegendang telinga aku
sayu buat seketika.
hanya senyuman yang mampu aku  lemparkan
ketika dan saat itu..

bila aku memandang seraut wajah itu
penuh dengan sifat keibuan
hilang rindu aku pada mak kat kampung
walau tak nampak dimana persamaan wajah mereka
bagi aku ada irasnya mereka.

aku ingat cerita lama antara aku dan dia akan tertutup
macam itu saja, tetapi tak
mak idah tetap mempersoalkan nya lagi
bagi aku semuanya dah berlalu..
mak idah seakan xboleh terima lagi
perpisahan antara kami.
bagi aku sekarang ini
pertalian saudara seislam
antara aku dan keluarga mak idah
yang perlu aku pertahankan.
kisah lama kami biarlah
masa yang tenggelamkan.

aku faham mak idah mengharapkan
hubungan kami berpanjangan hingga keakhirnya
sehebat mana kami pertahankan
sekuat mana kami ikat
seketat mana ikatannya juga
kalau perpisahan yang tertulis
buat kami yang Dia kehendaki
Kun fa ya kun....

dan yang paling aku xsangka
airmata yang mengalir di pipi mak idah
walaupun aku sendiri dah kering airmata
untuk menangisi ini semua
ternyata aku gagal untuk memberi kebahagian kami untuk mak idah

Antara aku dan dia pun macam xde apa yang berlaku
sekadar senyum dan sembang kosong
ya,ternyata aku terasa yang sangat ganjal.
tapi xpela sekurang-kurangnya kami xbermusuh
itu harapan aku

sekian..
ikut engkorang la nak cakap ni pantun ke puisi ke madah berhelah ke nk syair pun xpe...
xkisah..aku bagi je...

no picture this entry..sebab xde perasaan time ni..setahu aku,aku cantik masa hari itu.
motif: biar la aku yang tahu...yes!yang penting aku cantik dr dia opsss!siapakah?
bukan dr mulut aku tetapi mak idah.....senyum sampai besok! :-)












Friday, 14 December 2012

Undangan Paksa Rela tetapi IKHLAS

Assalamualaikum..

sebelum aku memulakan story morry aku ni..aku nak korang sentiasa be (+) kat aku okey...

Aku dapat call dari "mak idah" ..who "mak idah"?..aku singkatkan cerita "mak idah" ialah mak  kpada ex-boyfriend aku.
dan disebabkan aku rapat dengan mak dia sejak dr dulu walaupun aku dan anak dia dah lama terputus (aku putus secara baik)..hubungan kami tetap rapat dan masih terjalin..Alhamdullilah sangat sekurang-kurangnya hubungan antara kami xpernah terputus begitu sahaja..mungkin disebabkan pertalian sesama saudara islam 2 agak kuat..mak dia still melayan aku seperti anak nya sendiri..sesekali kami akan menalifon...walaupun xkerap..aku anggap "mak idah" macam mak aku sendiri..
bila aku teringat ataupun rindu..dan teringin nak call pasti xlama kemudian antara aku atau "mak idah" akan call dulu..
"mak idah " sentiasa dapat baca ape yang ada kat benak fikiran aku dan hati aku..mugkin ada   chemistry antara kami..hanya aku yg perasan kot!

Baru-baru ni semalam (13/12/12) mak idah call aku..untuk ajak datang ke kenduri kawin dekat Sri serdang (umah mak lang)..aku pernah kesana dan xjauh pun dr tempat aku ni..

ayat masa  mak idah call..

"asal kat sini..mak teringat aisyah..datang la ya..semua ada ni..abang f**** pun ada"

Aku terima pelawaan 2 dengan seikhlasnya..aku xkisah pun..lagipun dah lama sangat aku x jumpa mak idah..last raya tahun lepas kot..aku pun x pasti...

tetapi satu yang aku fikirkan perkataan "abang f****" tu...sebenarnya aku xtahu nak hadapinya macam mana..

Aku takut?..no.sebab ape aku nak takut..bukan aku salah ape pun dengan dia..
Aku malu?..untuk apa...xde apa dimalukan...
Aku benci?..bukan sebab utama kot...sebab benci dan marah dah lama aku buang dr hati aku..sebab siapa aku untuk menghukum dia.
Au kecewa?...dulu mugkin..tetapi sekarang aku dah redha dan terima setiap ketentuanNya..
dia bukan jodoh aku..

Dah perasaan ko aisyah..jangan nak ngada-ngada leh x?

ni perasaan aku:

)**^&$56 + 934x 7351789 x(2xy X 4xy) = ko suruh cikgu add mate jawap pn dia xkan leh jawp

tapi kalau ko ngan cikgu addmate tuh masuk dalam diri aku sama-sama dengan hati aku bersemadi dengan aku tidur bangun dengan aku..*ayat aku melampau kan...  tahu la jawapan nya kot..

sebenarnya aku xkisah langsung untuk berhadapan dengan ni semua..(kuatkan semangat)..sebab aku tahu aku kuat...aku akui.. tapi aku xtahu reaksi aku dan dia bila kami berjumpa..
setelah sekian 7 tahun bercinta dan putus ditengah jalan..putus hanya melalui fon dan last jumpa raya tahun lepas jugak..tahun lepas..bukan tahun ni..lama tuh..dan mungkin akan  jmpa esok (15/12/12)...dengan status yang berbeza..no relationship antara kami.. dan aku dah lama anggap dia hanya kawan..itu aku..

macam mana dengan dia?
apa reaksi dia?
macam mana aku nak berhadapan dengan dia?

nak sengeh2 kat dia..dah macam aku mengedik..
nak jeling,tarik muka..xmugkin sebab aku xnak jd sombong..biar org jahat dengan aku asal aku xjahat dengan orang...bukan bermakna dia jahat dengan aku..sila faham)

apa dia cakap?..bila aku datang nanti?

 (sedangkan yg jemput mak dia..aku dan dia x berhubung..sebab aku hormat keputusan dia untuk putus..that means dia xnak ada ape2  antara  kmi..aku cuba faham situasi)

sedaya upaya aku fikir macam mana untuk aku bagi keputusan yang terbaik.. sama ada aku pergi atau aku menolak secara baik pelawaan dr mak idah..

14/12 @ 8.03am
Aku dapat call dr "mak idah"..
macam mana jadi ke datang...

aku tersentuh..aku serba salah..aku kesian..aku terharu..aku xsampai hati..aku xnak kecikkan hati sesiapa..

hanya jawapan dari aku..

mak..aisyah sebenarnya hari sabtu ni ada kerja..sebab ade program kesihatan kat tempat kerja..
kalau pergi pun mungkin petang atau malam aisyah datang sana...nanti ape2 hal aisyah call mak balik..

 Mak idah: yela..mak tunggu..ape2 bg tahu ye..

penggunan mak 2 memang dari dulu..bukan dari aku..tetpi mak idah sendiri yang suruh aku bahasakan mak dengan dia..mgkin lebih selasa..tetapi kekadang aku tersasul jugak makcik..
sememangnya ari  2 pulak memang aku ada duty kat tempat kerja aku..dan sebenarnya aku juga memikirkan transport..memandangkan aku hanya menumpang dan mengikut bila sepupu aku free dan if dia okey..baru aku dapat pergi..

aku pergi ke?

ko tunggu jela next entry aku maybe next week..
sebab aku sendiri xde jawapan sekarang ni..

Mak idah..aisyah pun rindu kat mak..in sha Allah..kalau ada rezeki untuk kita jumpa..akan dipermudahkan...

Dan antara aku dan dia..biarlah masa dan keadaan yang menuntukan...aku okey je..
nak tahu reaksi antara kami .

bersambung.......

sedutan episod minggu depan.....


(hape ko ingat drama cerita ko ni..........)






 
...Buat ko yang rindu aku...ahaks!




















Wednesday, 12 December 2012

kalau dah tekak ko melayu..melayu jugak

Assalamualaikum

ko kata ko diet kan?
mane poie nye diet ko...
eh...still diet tapi kadang-kadang 2 punah luluh jugak diet ko diatas sebab-sebab tertentu..
apenya yang mbuatkan ko punya diet terjejas..sebab ko xdisplin kan aisyah??...yup,kekadang aku  gagal jugak untuk melawan nafsu pantang nampak aku..at least x macam dulu..sekarang boleh control and limit.
makan tapi beragak...

contohnya..dan benda ni berlaku sebenarnya...
ko pergi umah orang..dan hidangkan nasi dan lauk pauk yang memang selama ni ko stopkan dr pengambilannya..orang pulak..jemput la makan..jemput..jemput..jangan  malu-malu..banyak masak ni...bayangkan la kari kepala ikan..and kepala ikan 2 seakan-akan mengangguk-angguk panggil makan..nampak x aku tipu kat situ semata-mata nak korang interested lagi baca..* mengarut.

....petang bila ntah pegi la kedai runcit saja asalnya nk beli barang dapur yang mana yang dah abis..teringat spaghetti aku lagi 2 bungkus kat umah 2 yang belum terusik..1 bungkus dah abis 2 pun jenuh...

konon nak tukar taste la pulak kan..ternampak la makaroni..muka excited ko beli terus.. nak pelbagaikan la menu diet la katakan...

Nah ni la hasilnya makaroni aku...



ko pakai ape..prego eah?
xde maknanya la weh..
prego ade je dalam peti ais tuh..
tapi sardin tetap pilihan aku..
so buat sardin tumis..
xpelakan..yang tertukarnya nasi dan makaroni
 lauk tetap sama..tp kalau aku makan ngan nasi mungkin nasi akan bertambah kot..
tapi makaroni ni je ..nampak x permianan aku disitu..hahaha..

2 la kan kalau dah namanya ko tekak melayu tetap sama je..nak jugak yang macam ni..baru nak belagak jd omputeh sikit...huhu...

dan ntah bila jugak makaroni yang satu bungkus 2 akan abis.


Pictures of Beautiful Islands