Thursday, 28 June 2012

Single Bukan Tak Laku

Assalamualaikum 
hai readers ku..sihat?dah makan?
jom malam ni luah hati ke hati
Xnak?..(pi pangkah yg kat atas 2)
xla..kidding je dear..hehehe
ok..jom kita teruskan..

Anda pernah bercinta??..xpernah?...bohong sangat la 2..hehe..tp kalau ye pun..xpela kan...korang comel la 2 sebab ada orang nak..
Cik Ayiesha pernah bercinta tak??...wahai syg-sygku...dengan jujur dan ikhlas cik ayiesha mmg pernah bercinta..
itupun sekali seumur hidup..tapi xde jodoh..dan sekarang aku single!!!...yehhhhhh!!!

ok sekarang bukan nak cerita cinta cintun..tapi nak cakap orang yang single bukan tak laku..tolong la buang jauh-jauh persepsi tu..dan anda yang rasa x cantik, muka aku jerawat la, badan aku gemuk la..aku pendek la..or whatever kekurangan anda anggap itu satu bonus buat anda..ngok ngek ape aku ni ckp 2 satu bonus..yup..anda tahu kenapa aku ckp bonus??..jawapannya cukup simple..Allah Sayangkan kita..
jangan lah la jeles kat orang yg ada boyfriend..memang best ada bf 2 tak dinafikan..ok contoh, bila keluar dengan bf..agak-agak pegang tangan x?..kalau yang kuat iman...mungkin tak..tapi berdasarkan permerhatian..kalau cik ayiesha pergi mall..selalu jugak nampak seorang tudung labuh dan lelaki 2 muka memang alim..dok pegang-pegang gak tangan (tapi xtahu la kalau diorang kawen diusia muda remaja)..xmahu fikir negatif...paling tidak pun itu..kalau selebihnya no komen fikir la sendiri..
kadang-kadang kita terasa sendiri...kenapa tiada orang nak dekat aku..hodoh sangat ke?..
persoalan demi persoalan silih berganti....adik-adik,jangan la risau pasal jodoh pertemuan kita..
biarla orang nak cakap apa pun kat kita peduli kan..mulut orang biarkan diorang berkata..
selagi diorang tak puas..asalkan kita selamat dari dosa itu..Allah sayangkan kita sebab itu dia belum kurniakan kita sape2..sebab cinta kita 
Limited Edition, Cinta kita Hanya Untuk Lelaki Bernama Suami

Buat yang sedang bercinta, maaf kalau ada yang terasa..kita sama2 ingat mengingati sesama sendiri
jaga dan perbaiki la hubungan anda baik-baik..
semoga suatu hari nanti ikatan itu menjadi sah..Amin..




Cik Ayiesha pegang kata-kata ini..sejuk hati bila membacanya..
biar la diam-diam sekali pun..andai jodoh tak kemana..













Friday, 22 June 2012

Segmen : Up Follower & Tambah Kenalan (PART II)

miss Z berceloteh


Assalamualaikum

Ehem2..segmen baru la..
cukup senang segmen ni

23 june 2012
My Folloewrs : 212

Asal : koi orang PAHANG  



Lepasan Diploma

Assalamualaikum

Hari ini penuh dengan sejarah
setelah 3 tahun aku belajar
untuk mendapat segulung diploma
akhirnya hari ni tercapai
bila peperiksaan 
Lembaga Jururarawat Malaysia
diumumkan
aku lulus!
Syukur Ya Allah diatas anugerah ni
Akhirya aku berjaya juga 
impian aku 
untuk melihat kedua orang tua ku tersenyum bangga..
melihat anak dia berjaya
terima kasih mak abah 
doakan orang berjaya
(wink..wwink...berangan pakai baju konvo bulan 8 ni..)
hahahaha...jgn jeles!...belaja rajin2 taw adik..

Thursday, 21 June 2012

Segmen BEN ASHAARI dan Saya ..

BEN ASHAARI

ok..jom bersegmen
kalau yang simple-simple ni
memang angkat tangan laju-laju untuk join

En Ben Ashaari tanya:

blog camanakah yang anda suka baca dan kenapa ? 

ok..bagi Cik Ayiesha..aku ni suka cara penulisan yang simple tetapi mempunyai maksud tersendiri..
bukan setakat panjang tetapi...kosong..kosong..(lagu najwa latif timbul)..
blog tidak la terlalu "crowded" dengan macam-macam..bikin fening saya woo...ok 2 aje..





Wednesday, 20 June 2012

Agak-agak layak x?

Assalamualaikum
study dah abis ape lagi
sekarang sibuk dengan resume la
pi kedai gamba td kat muadzam
humm...agak2 nak ke orang ambil aku 
muka macam ni...
mintak-mintak cepat la 
rezeki dapat kerja
Aminn2x

huh...pipi aku..Masyaallah...


"SEGMEN SEKEJAP NASZ : BLOG PILIHAN SAYA"


l

Sunday, 17 June 2012

ingin ku lepas segalanya disini

Assalamualaikum
desir pantai dihempas ombak
seakan tiada rasa salah 
butir-butir pasir
terselah putihnya
seakan sayang untuk dikotori
lautan terbentang tanpa mgira had
seakan airnya bebas untuk kemana
indah ciptaan Tuhan
andai aku diberi pilihan 
dasar lautan ku pilih menjadi tempat tinggal ku
biarlah aku hidup bersama hidupan laut
dari aku hidup didunia bersama rakusan manusia
jauhkan lah aku dari aku dari kezaliman Ya Allah..






Thursday, 14 June 2012

dok banyok pon!!

Assalamualaikum

tamat sudah
sekarang aku penggangur terhormat
xkisah org lain ade degree ke,phd ke,master ke
atleast aku ade diploma
untuk seterusnya insyaallah akan menyusul..



siap packing..gambar 2 yg penting!

cantikkan...ahaks

nampak uniform aku besa...yup..im cubby!horey!horey!

Happy Anniversary Mak Abah

Assalamualaikum


kesetian & kasih sayang mereka tak kan terpisah
syurga cinta hingga ke akhirya...



9 jun 1979
Abah dan Mak bernikah
walaupun perbezaan umur 10 tahun
mak terima abah sebagai suami
walau ada yang cakap mak pilih suami tua
tp mak xkisah 
mak pernah cerita kat aku
cara abah nk ngorat mak dulu
mak cakap abah datang mesin rumput dekat umah arwah atok
then ternampak mak tengah masak
then start hari 2 abah selalu datang rumah mak
adalah cara nya untuk datang
jual ais batu la dan macam-macam
biasa la zaman dulu abah kerja kampung je
mak pun mula tertarik dekat abah
then mak abah pun keluar la dating dekat bandar
tengok panggung a.ka wayang la zaman sekarang...hahah..
sweet je..
mak xpandang harta tp mak pandang harta yg ada dalam diri abah
hati abah yang baik..dan aku sangat akui abah memang seorang baik
walaupun dah 33 tahun mereka kahwin memang jarang 
aku nak nampak mak dengan abah bergaduh
lagi-lagi depan anak-anak
abah memang seorang yg lembut
tp dalam lembutnya ade tegas
2 memang aku puji terutama dalam agama
abah xpernah ajar kekerasan
dia membentuk kami sekeluarga penuh dengan kasih dan sayang
  abah memang rajin
walaupun aku ni perempuan 
tapi abah lagi rajin dari aku
mak untung sangat dapat abah
kadang-kadang mak sibuk
abah ringan tulang basuh baju,sidai baju,kemas rumah,menyapu
siap semuanye...abah xmerungut pun..dibuatnya dengan ikhlas..

mak memang baik
walaupun mak suka berleter kadang-kadang 2
tapi aku bersyukur dengan leteran mak 2 la aku berjaya
mak mendidik aku dengan tegas tetapi ade  lembutnya
berbeza dengan abah tadi
abah untung dapat mak
aku puji mak aku
mak aku cantik orangnya
sikit-sikit aku mewarisinye..hehehe
mak jalankan tanggungjawabnya sebagai isteri dengan baik
sediakan makanan jarang nak tengok lauk atas meja 2 sikit..
hari2 akan ade 5 or 6 jenis lauk
berselera kami sekeluarga makan
kalau aku nak berceita pasal mak dan abah memang xkan pernah habis..
mereka jantung dan nyawa aku 
aku bahgia sangat melihat kebahagian mak abah aku.

Ya Allah..kau berkati kehidupan  kedua ibubapaku..
murahkan rezeki kami ..jadikan kami keluarga yg bahagia..
perliharalah kami sekeluarga dibawah jagaan-Mu..
jauhkan kami sekeluarga dari perkara yg tidak baik
panjangkan umur kedua ibubapaku..
ambillah nyawaku terlebih dahulu sebelum ibubapaku
kerana aku x sanggup akan kehilangan mereka..

Ya Allah..Kau kurniakan aku suami sebaik abah ku
kau temukan aku dengan suami yg boleh menyangi aku sebagai mane 
abahku menyangi ibuku..
temukan jua aku pada lelaki yang boleh mendidik aku
seperti mana abah mendidik aku
kurniakan aku suami 
yang dapat membimbing aku kejalanMu YaAllah













Thursday, 7 June 2012

Segmen : Pencarian Blogger Follower Bawah 500

miss Z berceloteh

kalau bab segmen yang simple-simple ni
memang angakt tangan cepat-cepat nak join
memandangkan menepati syarat kelayakan
yang ditetapkan..heheh
my followers 141 (8 jun 2912 @ 12:35 pm)

tengok syarat-syarat ni mudahkan?

Syarat-syarat
- Follow blog miss z [nanti miss z akan follow korang balik]
- Letak header miss z dan linkkan ke entri ini
- Buat entri  bertajuk : Segmen : Pencarian Blogger Follower Bawah 500
- Nyatakan bilangan follower anda
- Pastikan follower blog anda KURANG daripada 500 orang
- tag kalau nak tak tapi pastikan diorang tahu :)
- hantar link entri anda ke ruangan komen
  Link entri BUKAN link BLOG
  hantar di ruangan komen entri ini BUKAN tempat lain
- Tamat segmen : 12 JUN 2012, Jam 10 pagi

Wednesday, 6 June 2012

Sama kampung?? asal x kenal?

Assalamualaikum

hahaha
pembukaan yang terbaik
(gelak dulu)
pesal ek..sejak 2 menjak kebelakangan ni
fb aku sering diterjah oleh orang kampung aku sendiri
ape daaa...2 pun nk kecoh...
yela memang nak kecoh pun...
masalahnya sekarang..diorang tak kenal aku??
then tengok matual friend ramai..
diorang tertanya-tanya
siapakah aku??
jeng-jeng-jeng
hahahaha
nampak sangat aku ni tak famous kan masa sekolah..
okey mengaku aku budak baik time sekolah
dok dalam kelas diam-diam
habis waktu sekolah terus balik..tak de nak mrayap-rayap
then orang datang rumah senyap kurung dalam bilik...
aku pemalu seh zaman sekolah dulu..
sekarang je kot okey sikit...mula pandai bergaul...hahha..
xboleh bla la wei...kalau teringat zaman dulu-dulu...
tapi Alhamdullilah..bagus juga aku jadi senyap dulu
dan tak pandai nak bersosial sangat..
senang mak ayah aku jaga
then aku pun rasa tak lah aku mudah terjebak dengan benda yang bukan-bukan
nak keluar dating pun takut seh...huhuhu....

Cik Ayiesha kau yang x famous @ keratong 7

Monday, 4 June 2012

Rindukah?? atau hanya terasa ingin tengok..

Assalamualaikum

Tadi online Facebook
dalam bosan-bosan
tetibe teringat nak buka wall fb si"dia"
tapi untuk apa aku buka fb "dia"
xpela mungkin sekadar untuk 
melihat pkembangan terbaru "dia"
sekarang
Alhamdullilah..bila tengok photo2 "dia"
ternyata dia dah konvo mgkin yang study masa 
dengan kolej komuniti segamat dulu..
berjaya juga "dia" menghabiskan study dia dekat sana
sekarang kalau aku tak salah
dia sambung study ambil diploma 
dekat politeknik merlimau
setakat tu sahaja yang aku 
sebelum aku berpisah dengan ' dia'  dulu..

Dan alhamdullilah juga 'dia'  dah bahagia 
dengan kekasih hati 'dia'
mesti korang tertanya-tanyakan 
apa lah perasan aku bila tengok gamba-gambar 'dia'
lagi-lagi bersama orang lain..
a.ka penganti aku dihati 'dia'..

ini jawapan ikhlas aku:
bila tengok tarikh hari ni 4/6
itu bermakna dah 2 bulan 
aku dan 'dia' berpisah secara rasmi
bila aku tengok 'dia' sekarang
sejujurnya aku rasa kosong
kosong maksud aku disini
aku tak rasa sedih 
aku tak rasa marah
aku tak rasa kecewa 
perasaan tu sangat lain berbanding 2 bulan yang lepas
dan aku rasa aku dah boleh terima hakikat sepenuhnya 
'dia' bukan tercipta untuk aku
mungkin 'dia' bukan jodoh aku
tetapi aku masih ingat lagi bila 
org tnya aku kenapa berpisah
aku just cakap kami tiada jodoh..simple
tapi sebalik nya orang tu cakap
selagi salah sorang belum berkahwin
untuk ada jodoh masih ada..
dan.. aku mula terpikir..
andai kami bertemu suatu hari nanti macam mana?
adakah aku mengharapkan dia lagi..
aku mengaku tiada siapa yang tahu jodoh masing-masing
tetapi bagi aku..
biarlah hanya sekali ni sahaja
'dia' hadir dalam hati aku
tidak untuk kali kedua
biarlah masa lalu..terus berlalu
biar la kenangan lama terus bersemadi
biarlah ia terus menjadi lipatan sejarah kami 
biarlah segalanya tersemat kemas didalam
diari papan kekunciku ini...
jawapan untuk soalan kat atas 2 
rindu atau terasa ingin tengok
rasa nya saya x layak untuk rindu awak
sekadar untuk melihat...hehehe
tak baik bohong...yep..memang tak rindu..titik!

Dan untuk 'dia':
jangan risau saya tak akan sesekali mengangu
kebahagian awak..walaupun dia tak tahu kehadiran saya 
yang pernah hadir dalam hidup awak selama 6 tahun
tapi saya tak kisah..dia tak bersalah..walaupun awak tak kan baca ni semua
saya mintak dan harap sangat yang awak akan jadi yang terbaik untuk dia..
pesan saya andai suatu hari nanti kita dipertemukan
anggap la saya sebagai kawan awak..dan teringin rasa untuk berkenalan dengan
kekasih awak..semoga kalian berbahagia,,,tempuhi segala cabaran dengan sabar..
andai juga suatu hari nanti korang kahwin,,dan saya dijemput
insyallah saya hadirkan diri..

salam ingatan tulus ikhlas
 buat
 farid & eyka 


Pictures of Beautiful Islands