Thursday, 10 November 2016

Jemputan Walimatul Urus Aisyah & Syamsol

Bismillahi rahmani rahim....

Dengan segala hormatnya saya menjemput saudara-saudari ke majlis perkahwinan saya dan pasangan di teratak bonda dan ayahanda saya pada:

Tarikh : 27 November 2016
Hari    : Ahad
Alamat : No 287 Blok 1 Felda Keratong 7, 26700 Muadzam Shah, Pahang

Kehadiran anda sangat dialu-alukan...walaupun kite sekadar kenal di alam blogging..anda juga sebahagian dari kawan saya...



Wednesday, 9 November 2016

Resepi Begedil Ayam

Assalamualaikum...


Resepi Begedil Ayam


Bahan bahan:

35-40 ketul 

1 kg ubi kentang -goreng dan kisar
500 gm ayam kisar -goreng dan kisar
2 sudu teh lada hitam-tumbuk lumat 
6-7 ulas bawang merah -di goreng
5 tangkai daun sup - dihiris halus 
3 tangkai cili merah-dihiris halus
2 biji telur ayam -celup semasa mengoreng
Garam secukup rasa 


nota :ni aku buat masa raya haji..sebab tu banyak...korang nk mkn sendiri je..boleh kurangkan separuh dari tu.


Potong kentang dan goreng hingga masak 





lenyek atau kisar kentang dan isi ayam..kalau ade pengisar tapperware tu lagi mudah




bahan2 tadi dah siap dikisar dan digoreng serta dipotong halus


campur dan gaul sebati dengan penuh kasih sayang ko



dohkan mcm ni..nk kecik nak besar ikut suka tekak..



Goreng dengan bancuhan telur dan goreng siap utk dimakan bersama soto...maafkan aku sebab xde yang aku punya begedil yang dah siap..mkn sampai lupa nak ambil gamba...sob:-)















Tuesday, 8 November 2016

17 Hari lagi....-My Big Day

Assalamualaikum...

17 Hari.....

Baru je aku tgk dalam wedding countdown hari 100++ hari lagi...
aku bukan lah yg jenis countdown hari2 tarikh wedding aku...
aku install sebab boleh la aku tgh bape lama lagi masa yang aku ada utk persiapan kawin aku...

Waktu sekarang jangan la ko tanya perasaan aku...aku rasa macam xtahu nk gambarkan perasan aku sekarang ni...cepat sungguh waktu berjalan...

Persiapan setakat ni boleh la dalam 70% dah siap...lagi 30 % masih berjalan...
Alhamdullilah sangat2...wedding aku mak adalah orang penting dalam merancang perkahwinan aku...
memandangkan aku kt bangi..mak kat kampung...segala khemah,kompang,marhaban,meja beradap, DJ semua mak aku dah settlekan...bab goodies beg aku x pning sgt..sebab mak aku mmg buat goodies beg orang kawin...so untk anak die sorang ni..mesti lah die yang buatkan..utk tetamu jenis aku bukan yang jenis beza2 kan goodies beg,,,semua aku bg sama dan adil...aku xnak peningkan orang yg nak mejaga masa kenduri nanti...bab bridal & photographer aku yang settelkan sebab ko nk kawin kan..tu pun serve kat fb/ instagram je weh..xde masa nak g butik bagai..cari satu2...semua ye hujung jari je...ofcoursela pemilihannya dari segala segi mengikut kemampuan...

Dalam masa yang tinggal ni aku cuma kene confirmkan dengan orang2 penting supaya majlis nikah dan majlis kawin berjalan dengan lancar:

1) Borang Nikah pastikan dah lengkap dan disahkan...penting!
2) Bridal - confirmkan dan tanya payment mcm mne...selalu bridal nak atleast 70% before majlis..
    boleh la pergi fitting naju kawin...jangan ketat sudah!...harap2 baju kawin aku okeh la...huahua
3)Photographer - confirmkan..dah settel bayar 90%....dan tinggal lagi 10 % mase dapat outcome.
4) Final Checklist -semak semua checklist...ape yang ditempah dan ape yang belum beli n buat...
banyak sebenarnya kalau nak cakap satu2..yang penting cool jela,,,walaupun jiwa berkocak..





nota: majlis 2 hari (nikah dan sanding) kene pikir berbulan2..tapi tu semua pengalaman manis sepanjang menjadi bride to be!...Alhamdullilah Allah bagi peluang...




Wednesday, 19 October 2016

Tips Memiliki Rumah Pertama....

Assalamualaikum...

Alhamdullilah dalam persiapan kahwin..kami pun sibuk menguruskan rumah kami yang akan kami duduk lepas kawin ni...rezeki utk org ingin berkahwin mmg murah...Allah permudahkan...urusan rumah kami settle dan dapat kunci sebelum kami kahwin...

Urusan kahwin dah jadi no 2...kami letakkan rumah yang penting...biasalah rumah kosong dan segala kelengkapan  kena sediakan..

Aku dan tunang sama-sama dalam menglengkapkan rumah kami..kitorang pun xsangka  akan beli rumah seawal ini dengan harga rumah semahal sekarang...

Ada yang tnya aku macam mana kami beli rumah dengan nak kawin lagi.. aku ceritakan cerita aku dan tips yang boleh korang ambil sebagai rujukan seblm beli rumah.

aku cerita untuk korang yang bergaji bawah RM2500 sebenarnya mampu untuk beli rumah...contoh aku..ini nama aku sorang bukan share ngan tunang...aku bgtaw dia,kalau ade rezeki lps ni,,,baru kite share nama utk rumah landed...Insya Allah. ( sebelum aku nk beli rumah aku dan tunang xkenal lagi)..

Tips aku untuk korang yang ada impian nak memiliki rumah:

1) Jangan buat pinjaman
 Semestinya lepas dapat kerja korang memerlukan transport untuk begerak dan pergi kerja..ya,mmg betul...xsalah untuk beli kereta...aku ingatkan korang kalau korang bercita-cita nak beli       rumah...korbankan kereta mewah dan baru...mesti la kan nk tunjuk kat kawan2 yang korang baru keluarkan kete baru lepas grad dan dapat kerja..aku pakai kereta myvi tapi secondhand tanpa buat pinjaman loan..sebab utama aku bgtaw ni..nnt masa korang nak buat pinjaman loan,bank akan tengok komitmen korang dulu...kalau korang dah tinggi komitmen kat situ so effect kat situ,lagi-lagi kereta ko tu bukan lah calang-calang kete..!..mmg susah la nk dapat..atau belilah kereta yang murah2 je..yang kata komitmen masih rendah

2) Simpanan
Ini sangat la penting..walau xbanyak simpanlah duit gaji korang..untuk bayar duit booking dan S&P (perjanjian jual beli) dan sebagainya ...sekurang-kurangnya RM10-15k kene ada sebelum beli rumah..kalau korang nk try buat pinjaman ASB lagi bagus (sila bace cara2nya banyak dok post sekrang ni) aku x buat pun..sebb xde ilmu lagi mase tu..pengajaran kat aku masa tu usaha cari duit sebab nak bayar booking sebab aku dah berkenan dengan rumah ni...mmg menyesal x simpan duit..terima kasih kat peminjam yg sudi tolong aku untuk dahulukan duit dan skrg hutang aku dengan dia dah settle.

3) Follow page Hartanah
sebelum beli rumah fikir masak2 lokasi rumah yang nak beli..kalau korang dah ade kerja tetap dan plan untuk tinggal kt sana dalam masa yang panjang...pikir kos perjalanan rumah ke tempat kerja pergi dan balik..sama ada dari segi masa,tol dan kesesakkan...kalau rumah jauh tapi murah dengan tol banyak pikir sekali lagi dan cuba buat kiraan bulanan..lokasi rumah aku ke tempat kerja hanya 10 minit tanpa jem tanpa tol..berbanding  rumah sewa sekarang 15 minit ke tempat kerja dengan tol RM3.60 pergi balik dan jem yang amat dipagi hari...so lpas aku pindah dah xde masalah tu lagi..follow setiap page hartanah untuk tahu iklan rumah dan lokasi jualan rumah...aku pun dapat rumah ni lps tengok post jualan kat FB. Cuba cari rumah yang ade banyak diskuan seperti diskuan bumiputra contoh :

Harga rumah : RM 200,000
Booking:10% dari harga rumah=RM 20K
Untuk Bumiputra diskaun free 7 % (14K)= RM 6K( 3% je aku bayar masa tu)

Ini contoh pembelian rumah aku.


4)Tengok rumah
walaupun gambar rumah cantik dan korang berkenan...sebelum bagi kata putus, lawat tapak dulu..tengok kawasan dulu selamat or tak..jiran tetangga mcm mne dan persekitaran.


5)Bersedia
Bila dah beli rumah bersedia untuk menghadapi ape2 kemungkinan...cari ilmu,tanya orang kalau xfaham pasal hartanah, ape next procedure dan ape yang nak kene buat..sehingga lah kau dapat kunci, rajin berurusan dengan bank ,lawyer & pemaju mengenai status rumah korang...jangan diam tanpa ambil tahu...kelewatan mendapat kunci kadang2 disebabkan kelewatan diorang menguruskan dokuman yang sampai korang plak kene bayar penalty dengan pemaju


Maaf kalau ada silap dalam penulisan...aku bukan dalam bidang hartanah...masih dalam mencari ilmu...walaupun zero dalam hartanah sebelum ni,dengan membeli rumah pertama aku tahu serba sedikit proses dan caranya.


Jenis rumah : Apartment
keluasan : 750sqft
lokasi : seri kembangan
harga : RM210,000













































Wednesday, 28 September 2016

Durian Crepe


Assalamuaikum...

Geram je tgh durian crepe ni asyik lalu kt wall fb
kebetulan ade durian..boleh la buat...
resepi aku guna dari Azlina ina Fans..
segala jenis kek ade die buat..
Alhamdulilah menjadi..
tq sifu...

nak lebih detail boleh pergi ke fb dia ye Azlina Ina FAns







Wednesday, 7 September 2016

Veil : MAJLIS PERTUNANGAN

Korang rasa veil kene pakai x masa tunang...
lah..tunang je pun...nak berveil bagai...
macam aku dulu...jenuh pikir nk pakai veil ke ek...
atau cukup sekadar pakai tudung/shawl xyah veil...

sebenarnya terpulang kepada masing2..
aku buat pilihan nk berveil masa bertunang...
bukan ko boleh pakai selalu pun kan...
time2 gini la ko nak melawa...

2 bulan sebelum bertunang aku dah serve pasal veil ni...
ade murah...ada mahal...
cantik?
bergantung pada harganya pulak...
dari yang aku serve nk cantik mahal la...nak murah padan la dengan harganya,,hoho

pakai sekali je kan...??
aah...pakai sekali je...tu pun utk beberapa jam...lepas tu nak buat apa plak dengan veil mahal2 tu?
simpan?

hehe...jenis aku selalu positive...
sewa kan lepas tu...sedara mara ke kawan2 nk guna balik kalau sudi...
x pun sesiapa berjimat nak pinjam, aku bagi je...

sesiapa yang tgh cari mana nk beli veil
korang cuci la mata kt FB Zahra veil
kalau jumpa pic aku...like la sekali..hehe
harga veil aku ni RM170
yang bestnya ko boleh request nak warna apa...design apa..dan perincian dia...
siap dalam 2-3 minggu...

yang best semua nya thru whatapps je...aku order ni sambil baring nk tido...ko hantar je baju ko...pandai la dia ni suggestkan..


Veil pilihan aku:

warna     :Mint Green
warna perincian: light grey ,campuran silver & mint green
panjang : 1 meter
Fabrik : chiffon
bentuk : halfmoon

Sekarang ni aku tgh deal veil nikah aku plak...:-)









Thursday, 1 September 2016

Engagement Day Aisyah & Syamsol


Assalamualaikum..

Aku rindu blog...
tu je yang mampu aku cakap
sampaikan password blog pun aku dah lupa..
nasib boleh trace balik...
punya lama kan??
sampaikan aku pun dah tukar status sekarang ni...
hoho...
bertunang pun dah lebih kurang 2 bulan...
masa raya haji hari tu..

sebagai kenangan aku dan dia...
aku abadi kan cerita kami ini dalam blog..
semoga kenangan kami berpanjangkan ke anak cucu cicit...(kemain atok nenek)..

Alhamdullilah...

majlis  semuanya berjalan dengan lancar dan diharapkan..
aku xjemput ramai..kawan2 terdekat dan jiran2 serta saudara terdekat
kawan2 kerja dan opis  aku xjemput dan diorg xtahu pun yg aku nak bertunang
maaf nye kawan2 yg kt kl/selangor/ bangi..bukan nk berahsia ape pun...
jangan risau majlis besar nanti aku confirm ajak..:-)
xmau sentap2 lagi tau...ade yang bermasam muka sejam dengan kite sebab xjemput...hehe

11/07/2016

Aku selamat bertunang dengan lelaki pilihan aku sendiri
bukan aturan keluarga..
kami berkenalan dalam tempoh setahun..
of course la dia yg nak kenal dengan aku...eheh
dalam tempoh tu kami on/off
sekadar kawan dan aku hanya ingat sekadar dia nak kawan je..
2 bulan pertama kami kawan...then masing2 sibuk dengan hal masing2
kami uncontact selama 3 bulan...

mungkin jodoh..
kami ditakdirkan berjumpa dalam satu majlis makan malam 
kat situ semua nya bermula
aku yang selama ni 
tak de apa2 perasaan kat dia..
malam dinner tu...
tup...jantung ko macam kene ketuk..
berdebar kot aku tengok dia...
ko dah ape kes...haha

kami dimeja asing2...tapi mata aku nakal sangat asyik nak pandang dia..
haha...dia pun sama kadang2 curi tengok aku...
sebab kenapa tiba2 mata ko dan mata dia bertemu...
tidak sengaja?
haha..lol

Then,dari tu dia mulakan langkah dia...
kami berkawan semula..
tapi aku mengharapkan bukan kawan saja...gatal!

Tepat jangkaan aku...
dia menyampaikan hasrat utk mejadikan aku isterinya
aku bukan la yang jenis memilih..
dan aku yakin dengan jodoh..
keikhlasan dia aku nampak..
dengan nak jumpa mak ayah aku dikampung secepat yang mungkin..
takut kene kebas ke...
xyah risau la...hehe

Dia menyampaikan hasrat dia kat mak ayah aku..
dan bgtaw yg akan hantar wakil untuk masuk meminang bulan depannya..
wow...pantas...aku xready sebenarnya lagi...haha

aku bagitahu dia yang aku nak tahun 2017 kawin..
tapi dia buat rayuan untuk tahun ni jugak kami nikah
sebab dia xnak dugaan tunang tu lama sangat..
atas budi bicara...aku setuju la..padahal mmg ko nak awalkan..lalala..

kami sepakat bawa hantaran makanan je masa bertunang
bincang sesama keluarga je..
kurang 15 minit 
jari aku dah disarungkan cincin...

sekitar majlis...


decoration bilik semua nya aku yg buat...

baju dan veil aku beli...
mint green 


perbincangan antara keluarga aku dan dia
wakil belah laki ayah dia baju kemeja hijau
wakil perempuan abg sulung aku..baju melayu biru

make up by dee touch..senior sekolah aku...puas hati sgt

housemate aku kt bangi...thanks dtg jauh2



jiran + kawan rapat aku...

kawan rapat kt U dulu...


cousin 



cinta hati aku selamanya

bakal mak mertua aku...mmg aku request nk sarung cincin dalam bilik je...
hehe...fefeling nk mcm org dulu2..hehe

family aku...terima kasih untuk segalanya

Bakal perdamping,pemimpin, suami  & ayah  kepada anak2 aku...In Sya Allah
permalu sangat..kamera pun xpandang...aku je over nau..



ini lah first time aku upload pic muka dia untuk tatapan umum..
dekat FB or IG aku x tunjuk
nampak x yang aku syg korang..hehe


cerita pasal majlis aku sikit :
  • hantaran aku buat sendiri je (bajet rm200) 
  • tiada pelamin nan indah,aku hias bilik tidur je  (jimat rm300 aku)
  • baju dan veil ( rm180 + rm 170) 
  • make up dee touch ( rm150) murahkan...aku suka sebb nipis je..
  • tiada official photoghaper...kamera fon dan dslr abg je..

itu lah serba serdahana majlis aku..aku pun xnak mbazir dan nk fokus untuk yang
lebih penting..nk kawin bukan sikit belanja memandangkan kami ada 5 bulan utk persiapan
so kami decide untuk simple je..

doakan uruskan kami dipermudahkan...








































Thursday, 21 January 2016

Gunung Tokwan

Assalamualaikum ...

Broga dah biasa kan orang naik...alang2 ko dah pergi broga tu sambung la naik ke tok wan...

Tentang Tok wan :

ketinggian : 2215 kaki /675 meter
Jarak ke puncak : 4.8 km
Lokasi : Broga semenyih


Kebiasaanya kalau pergi dengan kawan-kawan dalam satu kumpulan yang besar kami akan sepakat untuk pakai baju warna yang sama....jadi nya MERAH la sebagai tema ..track dia ok la...layankan jela...dah rasa jadilah













Aku pergi ni last year 7/2/2015...kehkehkeh...pertama kali dan kali kedua nya bersama kawan baik aku arma pada tahun yang sama jugak...5 /7/2015....bestkan sekali entry je...punya la malas kan...ok kejap lagi next entry lak..haha




Gunung Kinabalu May 2015

Assalamualaikum...

Gambar dah basi pun...
Cerita pun dah lama ...
tapi baru rajin nk menulis..
tengah ada mood kan..
jangan la korang nk kecam aku sangat...

sekadar berkongsi nk cerita lebih-lebih xreti aku...

Day 1 dan 2 - 28-29 March 2015

Aku dan kawan2 bangirunner bergerak ke kota kinabalu sabah..disebabkan aku terlambat jadinya hanya aku dan nurul saja naik air asia yang lain naik mas...jumpa kt sana jela...

aku dan nurul


yang lain naik MAS 


Bila dah sampai sana dalam pukul 12 pm lebih..terus ke rumah sewa dan bersiap utk jalan2 ke sekitar kk sebelum ko mental untuk mendaki gunung kk lusa...2 hari tu mmg kami habiskan masa dengan berjalan, makan , shopping dan melawat tempat2 menarik kt sabah...sebab apa buat ni semua dulu...sebab lepas ko turun gunung tu nanti mmg xdenya dah ko nk bershopping bagai...sebab aku pikir untuk rehat dan tido je...so selesaikan dulu beli mutiara ke ikan masin bagai tu...






group kami semua...muka boleh senyum lagi ni....ko tunggu la esok


dah...aku tahu korang xberminat sangat pasal ni...hahaha....ok..mlm tu kami semua menyediakan kelengkapan untuk dibawak esok

Beg day pack : keperluan ko semasa hiking seperti air,coklat atau makanan ko sepanjang hiking,baju hujan, ubat-ubatan atau apa yang ko rasa perlu...jangan bnyk2...sampai membebankan ko sendiri

Beg porter /malim gunung : barang2 keperluan ko kt atas nnt...sepersalian baju,baju sejuk,glove waterproof ,cover head ,stokin extra,head lamp  dll...

Day 3 - 30/3/2015

Hari yang dinanti...kitorang pun dah bersiap sedia untuk memulakan pendakian...masing2 bangun awal lepas usai subuh kami pun sarapan ke kedai berdekatan diingatkan jangan la makan yang terlalu berat dan kalau boleh yg jgn yg bersusu tetapi penting untuk korang ambil sarapan untuk tenaga masa mendaki.. dan seterusnya kami kinabalu park dalam 15 min dr tempat penginapan..sebelum tu sempat la bergambar..

kekadang semua yang kita rancang xsemuanya tepat...kami sampai  dalam 8 am...aku ni hanya mengikut kawan2 lain..dan segala yang lain diuruskan kawan aku dari segi penginapan dilaban rata dan pass untuk mendaki..

Tetapi kami mempunyai masalah sedikit sebelum naik kerana pihak pengurusan mengatakan bilik penginapan kami ada masalah..

Disebabkan aku bukan jenis prihatin...biarlah yg inchrge selesaikan masalah dari ko sibuk2 dan mengeruhkan lagi keadaan...semuanya ada hikmahnya.sabar dan tawakal jela sebab kalau xsettle sebelm jam 11 am kami x dibenarkan naik..setelah semua nya selesai jam 10.30am baru kami boleh mendaki...Alhamdullilah..
agak2 mental x..? teruskan la membaca..






sebelum hiking...di kaki gunung


kami memilih laluan timpohon..kami semua berlainan stamina ada yang laju...aku antara yang belakang..kalau korang upah porter jgn risau diorang akan tunggu dan aku ditemani 3 lagi kawan aku yg memberi support disaat kami hilang kekuatan dan saling push terutama aku yang dah mental...tq korang!...track yang cukup cantik semasa pendakian.. Alhamdullilah aku dan 3 yang lain sampai dilaban rata pd pukul 7.30 pm hari dah gelap perjalanan kami slow dan bnyk berhenti...sana pukul awal 6pm dah gelap...kawan2 lain awal sikit sampai sebelum gelap..kami ke bilik penginapan yg telah dibooking ( sekarang penginapan tu dah xde aku xingat nama apa...musnah akibat gempa bumi hari tu)...sedih!

setelah makan malam semua kami kena tidur awal kerana jam 2 am esok kami kene bangun untuk meneruskan mendaki ke puncak.






kami berempat...bila penat berhenti utk bergambar



kami di laban rata

Day 4 -31/3/2015


Jam 2.00am kami bangun dah bersiap sedia..memulakan pendakian sekitar jam 3am setelah guide memberikan penerangan..untuk kepuncak track agak mencanak tanpa ada diskaun... aku diuji dengan pening dan mual tapi xmuntah...aku gagah kan diri untuk meneruskan pendakian..
















Kami turun pada ke kaki gunung lebih kurang jam 6.30 pm dengan semua selamat..
Gambar aku xde ke kt puncak??
jawapan nya x...aku hanya sampai di pondok gate ( xingat namanya) di batu2 tu ja...untuk ke summit hanya dalam sekilo or dua...rugikan? ya....tp memikirkan aku dah muntah dalam 4-5 kali tambah kesejukan aku dah xde upaya...guide yang jaga aku masa tu Ridwan...ko kenal sape dia ...dia la hero yang selamat kan budak singapore masa gempa hari tu...masa kejadian tu berlaku aku sedih macam apa dan respect kt ridwan dia sangat2 menjaga kebajikan...dia la yg selalu pesan kt aku kalau xmampu jangan paksa ingat keluarga kt kampung...kalau jadi apa2...tp dia xpaksa cuma nasihatkan..aku kagum....

Sebenarnya group aku ni pergi dengan perancangan dengan setahun....tapi aku sebulan ke dua bulan sebab mengantikan kawan aku yang xdpat pergi atas sebab tertentu..mula-mula aku tolak sebab xde persedian tapi kawan-kawan penguat semangat suruh pergi....dengan training yang sedikit ..persedian  mental n fizikal yang xberapa banyak...aku nasihatkan kt korang yg nak pergi....traning la dulu kt gunung mana2....

Aku agak ralat juga sebab x naik sampai habis...terima kasih kepada abg dzal bg peluang kat aku untuk naik kk dan sponser fee kt aku...semoga rezeki lebih murah...

Xlama kami pergi gempa berlaku disana...Allahu...

Sekarang ni xtahu la keadaan track mcm mana...mungkin lagi cantik dr dulu...





















Pictures of Beautiful Islands