Wednesday, 31 October 2012

Segalanya berubah

Assalamualaikum

Bila cakap pasal diet je..semua pasang angan-angan tinggi mengunung..mulut senang je cakap start hari ni nak diet...wah,hamboi ko..macam makan kacang goreng..kacang goreng pun susah nak makan taw..pulak x pandai kopek (buang kulit...jangan cakap aku mencarut lak...xpasal-pasal ko)..

Memang semua dari niat..tapi kalau setakat niat je tp ko tak amalkan memang xkan jalan..macam aku..aku rasa dah kali keberapa aku cakap nak diet tp aku x buat-buat..ye,kalau ko xde semangat yang tinggi dan  mental yang kuat memang ko kan jatuh dan putus asa..ko tanya aku dah bape kali aku fail dengan nafsu makan aku..xsoh tanya...selalu!

Dulu memang aku akui masa student..aku nak makan aku just makan..sebab time 2 aku rasa selagi bergelar pelajar nk makan ape makan la..tanpa ko kesah ape pun...sebab nanti-nanti bru pikir nak kuruskan badan..time nak enjoy lagi..selagi leh makan, makan tetapi masih belum obesiti.

Sekarang dah mula bekerja dan berfikir untuk berubah. bukan sebab semata-mata ni mengikat perut sebab xde duit..sebab dah tiba masa nya aku fikir masa depan aku..kenapa ko x laku ke?..nop,sebab biarla aku yakin dengan diri aku sendiri nanti dah tiba masa aku kena kawal berat badan, kesihatan luar dan dalam.
kenapa aku cakap macam itu..ini alasan aku

  • Umur aku dah meningkat walaupun baru sweet 21 tahun..:-)
  • masa untuk jaga kesihatan luar dan dalam
  • Kau akan jadi pengantin one day (ntah bila.........)
  • Kau akan jadi bakal ibu..memerlukan tahap kesihatan yang sangat tinggi
  • Badan yang nak pakai lama..bila dah tua macam-macam penyakit datang..mintak dijauhkan..
  • Tahap ko nak lagi bergaya lagi tinggi..xdela 2 xkene nie xkene..
ko hagak munasabah x sebab2 aku..yup,aku memang seorang yang pemikiran jauh..aku xkan fikir apa yang akan berlaku esok..aku akan fikirkan ape yang akan jadi 4,5 tahun akan datang..

Dengan rasminya aku sekarang on DIET...bukan sekadar cakap kosong tapi niat dan azam yang tinggi..
Untuk entry-enrty yang lain aku akan hadapkan ko ngan tips-tips diet aku...kalau nak follow..just follow..
boleh la kita melompat dengan lebih tinggi..hakhak

Almost 3 weeks berat badan aku dah turun 5kg...ko ingat sikit..ce try angkat beras 5 kila berat x...?
tanpa modal yang banyak pun..
tunggu entry selepas ni...

aku dahulu...cetttt!


















6 comments:

  1. laaa baru 21? semua ore nk diet, sy jgk la nk gemuk tp xgemuk2 pun :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..npk macam usia bape?...tua ek...heheh...matang kot...syoknye badan dah ramping...

      Delete

Pictures of Beautiful Islands