Thursday, 1 November 2012

Permulaan Diet

Assalamualaikum

Pagi tadi aku hapdet pasal yang aku diet kan...so sekarang ni aku ceritakan permulaan untuk segala-galanya..
aku tahu korang semua selim-melim...*jeles teramat
Permulaan yang ni bagi aku yang agak susah..totally chance dan ko kene biasakan dan ko kene buat setiap hari bukan kadang-kadang..
Dan saat dan ketika ni semua jadual pemakanan ko berubah serta merta..xkn de lagi nasi lemak dipagi hari , xkan ada lagi nasi putih,ayam goreng sambal belacan dan masak lemak bagai...dan xmungkin untuk makan nasi goreng kampung telur mata untuk dinner...full stop. 

Aku bersedia dengan tu semua?

 -sampai bila untuk aku cakap tidak..dah tiba masa aku kena cakap ya..

Antara benda-benda penting yang patut ko buat sebelum ko Start DIET:

  1. Timbang berat badan ko sekarang ni..kalau boleh pakai penimbang digital..measure lebih tepat
  2. Sedia kan 1 buku untuk rekod peribadi ko
  3. Kira BMI ko yang sekarang ni dan rekodkan
  4. Dalam buku tadi buat jadual Penimbangan ko..Kalau aku buat seminggu sekali..jangan timbang hari-hari pastikan ikut tarikh penimbangan. Dapat pastikan penurunan berat tu nanti.
  5. Tetapkan matlamat berapa yang hendak diturunkan..sehingga BMI mencapai tahap ideal.
  6. Buat juga jadual pemakanan..rekod apa yang ko makan pada hari tu..leceh..tapi penting..
  7. set kt minda k ko "AKU BENCI NASI".
take note: tunggu untuk entry seterusnya...hadap jela pasal Menu Diet aku...kata ko nak selim-melim...

2 comments:

  1. aisyah, eh, suka-suka hati panggil aisyah..boleh ke..? hehe..saya pun tengah giat naik tangga 10tingkat kat office setiap hari. motif utama nak stamina sbb nak daki gunung..tiba-tiba ada kwn join skali sbb nak turunkan berat juga.. chaiyok2..mari kita sama-sama mencapai target..yeah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh dear..xkisah pun..mmg itu nama sy..hehe..wah idea yang bagus..naik tangga kan...sy pun nk naik ofis ke tingkat 3..boleh la lepas ni start naik tangga..say no to lift...hehe

      Delete

Pictures of Beautiful Islands