Wednesday, 15 August 2012

Bila otak aku dah kuning! part 1

Assalamualaikum

Minggu terakhir sebelum kita menyambut kedatangan syawal
dan minggu terakhir jugak sebelum pemergian ramadhan
happy disamping sedih..
sukar untuk menyatakan tentang kedua-dua bulan islam ni..
Alhamdullilah..aku dah cuba buat yg terbaik untuk ramadhan kali ini..
semoga aku akan berjumpa dengan ramadhan untuk tahun seterusnya..
insyaallah..

Bagaimana dengan persiapan raya korang?
dah siap?
mesti la dah kan..kalau ada yg belum pun mungkin yg sikit-sikit je kan..
baju raya bapa pasang..?
5 or 6 pasang?..mak aii..
kasut raya dah beli..?
dah..tinggi 5 inci setengah je...mak datuk kau..(xtakut terpeleout ke?)
hehe..ikut korang la..asal x berlebihan..

macam mana dengan persiapan raya aku..?

aku pun macam korang-korang juga..
bila syawal dah tiba mesti la ada baju raya,tudung raya, kasut raya dan bermacam raya lagi la..
tapi kene ingat biarlah bersedahana walaupun kita mampu..
xsalah tapi biar berpada..
memang kita disunatkan untuk memakai pakaian baru pada pagi raya..
kalau x mampu sekalipun..
pakaian yang paling baik yang ada dalam simpanan kita..sunnah tu..

kalau lelaki aku jamin dan yakin
mesti ada yang pakai baju melayu raya tahun lepas-lepas
sebab mungkin baju je pakai setahun sekali dua je..kan..
lagipun diorang pakai x lama pun..tengah hari dah salin pakai tshirt..

kalau perempuan a.k.a wanita
macam aku ni..baju kurung memang akan pakai selalu..
sampai jemu la..
kadang  pi kenduri..atau tempat-tempat formal..
kalau kerja..lebih manis pakai baju kurung..
(berkenan mak mertua ko nengok)..ngeh..

hari ahad lepas aku dah pun cari-cari baju raya..
sebelum pergi dalam kepala otak aku..
nak warna kuning dan design kotak-kotak..(trend sekarang kot..aku x bapa tahu..kalau raya tahun lepas aku pakai polka dot..sebab dok kl taw la..beli kat jalan TAR..time 2 memang polka dot la femos)
kali ni aku beli dekat segamat je..fesyen degisn hampir sama je semua..


 sebelum pi shopping amek gambar dulu..muka baru touch up ok la..ko tengok la nnt bila aku dah rimas..





Dalam kereta sempat lagi..time ni tengah tunggu adik member aku..amek dia kat terminal bas segamat..

Sebelah terminal ni..ada satu shopping mall..so g sini dulu..
First tempat aku usha dekat one segamat mall..ala yang baru bukak 2..ok la...kalau ko masuk ala-ala ko masuk plaza alam sentral..konon!..sebab aku xdapat pi shopping kat kl macam tahun-tahun lepas..so aku bayangkan aku kat kl..:-)..sedar diri k!

lepas aku parking kete kat tingkat atas..aku start usha outlet demi outlet kat situ..(kedai baju sahaja!)
first outlet aku masuk..aku dah nampak baju warna kuning cantik..dan aku terpandang jubah warna putih..cantik...aku dah berkenan..start kat situ aku dah berbelah bahagi...
kuatkan hati aku...kuning aisyah..kuning..ingat 2..

ok..baju 2 aku nyorokkn dulu sepatutnya baju 2 depan skali..aku tukar letak belakang sekali..jahat x aku..ngeh..ngeh..mesti pernah wat jgak kan..??..

baru kedai first..dah macam 2..aku macam korang jugak..pi tempat lain dulu la..mugkin ada yang lagi cantik..(dengan harapan)

seperti yang aku jangka..warna kuning memang limited..susah nak jumpa..kalau ada pun, warna suram..xcantik..(kau dah mula nampakkn..cerewetnya aku disitu...hehe..)

first lady..peace x,xl,xxl,xxxl,xxxxl....berapa banyak x la...aku tahu la aku dalam lingkungan 2 jugak..dan butik-butik lain tetap xde yang berkenan...sebab dalam fikiran aku dan hati aku dah berkenan dek yang tadi...2 puncanye yang lain dah x pandang..betol cakap orang..kalau yang first jumpe..2 la yang berkenan..

ok..seperti yang aku jangka..aku pergi balik outlet td..xingat apa nama kedai tue..
aku amek balik baju kuning yang aku nyorokkan tadi...apa yang aku risaukan..size dia sekarang ni..huh..muat ke...?..tanya saiz lain..xde..2 je satu-satunya..aku amek  jubah putih td bawak pi masuk fitting room..

excited try baju kuning 2..huarrrr...ketat...aku baru sarung kain je...zip xleh..tapi aku paksa..boleh tapi sesak...aku sarung baju lak..sama jugak..ketat..aku x putus asa..sarung sampai boleh..ngeh..ngeh..berjaya pakai baju 2..tetapi kecewa yang teramat-amat..2 bukan saiz aku..kalau dia besar sikit je lagi..memang aku dah sapu..kau tahu masa aku sarung baju ni...aku pikir..nak ke xnak...amek jela..tapi diet dalam seminggu ni..kau rasa-rasa aku boleh ke?..dan jawapan aku..aku xyakin 100% boleh longgar kan baju ni dalam seminggu..dan masa ni jugak 70% beli dan 30 % xbeli..mana lagi bnyk..nak beli jugak tu!..

kau nampak x baju kuning satu lagi kat belakang 2...
memang kuning..tapi bawah dia bertingkat-tingkat..x berkenan lak aku..
kembang semangkuk je aku pakai..saiz besar lak 2..xde fitting..hahaha..nak jugak 2..

pasal jubah putih 2..dia bukan jubah biasa 2..ala-ala kaftan la..aku x amek picture pun sebab..sebelum pakai aku nampak cantik baju tue tapi bila aku pakai aku nampak usia aku 10 tahun lebih tua dari dalam cermin..jadinya aku bukak cepat-cepat tanpa snap 1 gmba pun..




korang nampak..sesak..dan aku tengok pun aku xselese..pada aku menyesal x sudah aku lepaskan la jgak baju ni..aku redho..ia bukan milik ku..nanges...dalam gamba aku rasa xcantik plak..tapi depan2..serius cantik color dia..warna naik sebab manik dia hitam...
abaikan muka aku time ni..senyum walaupun terpaksa..serius dah comot..





keluar dari kedai 2 dengan perasaan hampa..tapi aku xmenyesal..kali ni pi kedai sebelahnya pulak..jiran la pulak..aku jumpa apa yang aku nak..baju kotak-kotak..mood happy balik..kali ni baju kurung riau (kalau x silap)....berkenan..amek..pi fitting room lagi..(kawan-kawan aku sound dah..woit jangn nk lama-lama..yang td aku ambil masa setengah jam..untuk 3 pasang baju..hehehe..mau x hangin diorang..kalau aku pun..tapi xpe..diorang layan je aku..diorang la jugak tukang komen tegar aku..jujur pulak tue!..woi ketat..xpayah! (salah satunya yang aku dapat)...bagus diorang ni...

kali ni aku dah malas nak bukak-bukak baju bagai...yakin muat kalau sarung terus..yep,muat..even aku pkai baju kat dalam..sebb ni mmg saiz aku...aku berkenan yang ni..nmpak cantek dengan aku..(perasan!)..dan turut diakui kawan2 aku...aku nak..tapi cuba korang tengok warna dia..2 yang buat aku down sekali lagi...aku nak kuning bukan oren!...even dekat-dekat je..tetap xsama...bila otak aku dah kuning ni la jadinya!..haha..biarla aku beraya dengan baju ni hanya di fitting room...ambil gambar buat kenangan..lain kali jumpa baju kotak-kotak aku beli..xkisah la lepas raya sekalipun..
untuk kali kedua aku lepaskan baju ni pergi..x,aku yang pergi sebenarnya..bukan baju 2...baju tetap ada..selagi xde orang yang beli..dan sebenarnya aku pasang niat aku nak baju ni..tapi bila aku xpasti..dan mungkin aku akan pergi balik kedai ni nanti..mana tahu rezeki aku..tapi cuma capat atau lambat je..jangan la ada orang beli..ngeh..ngeh..


cerita ni bersambung untuk entry yang akan datang pulak k..

sebab aku pilih KUNING :

* sebelum ada dalam sejarah baju raya aku kuning
* aku yang dulunya benci kuning 
* aku nak cabar diri aku dengan warna kuning..apa motif ntah?
* warna-warna lain dah biasa..konon!
*agak lama pasang niat nak warna kuning ni
*kelebihan warna kulit aku yang masuk warna kuning ni..perasan!
*seorang kenalan aku dari sabah bagi kat aku shawl warna kuning..nak matchkan..
tapi shawl 2 sampai sekarang x sampai lagi..salahkan pos malaysia...






4 comments:

  1. Assalamualaikum wbth...
    uiks...otak kuning melanda...?

    Salam perkenalan dari
    TiranaAduka...
    Selaku blogger baru ...memohon maaf atas kehadiran di blog ini.....tanpa diundang...maaf dari Tirana..

    From TiranaAduka.....: Mengenali TiranaAduka - kesihatan.

    Jemput singgah blog saya.....jika ada kelapangan dari anda.....

    From TiranaAduka.....: Bila diri Tirana Dicintai....tanpa ku sedari


    Wasalam..
    Ikhlas,
    TiranaAduka...

    ReplyDelete
  2. santek baju kotak2 riau tuh,nampak klasik,cikji suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantek kan..tp 2la kalau kuning memang dah ambil...:-(

      Delete

Pictures of Beautiful Islands