Thursday, 9 August 2012

Gigi bongsu nak kuar!!

Assalamualaikum..

Pernah sakit gigi?
sape yang pernah rasa..
tahu la kan macam mana sakitnya..
memang xboleh nak diluahkankan dengan kata-kata..
dasyat x?
walaupun aku pernah dengar 
orang cakap
sakit gigi ni sakit yg kedua selepas mati..
aku pun xtahu la..sejauh mana kebenarannya..

2 kesakitan yang sekarang ni aku bayangkan akan terjadi:

1) Bila saat kematian- memang xboleh cerita macam mana sakitnya..xkan dah meninggal nak bukak blog tulis entry lak kan..dan semua orang akan laluinya..

2) Bersalin- yang ni pun aku x tahu..sebab xpernah rasa lagi..mungkin suatu hari nanti..berdasarkan pengalaman aku dilabour room..sakit!


Dan disebabkan orang cakap sakit gigi yg kedua paling sakit..memang aku akui sangat-sangat..
sakitnya membolehkan semua jadi xkene..tidur xkene ,makan xkene, sebab 2 keje nak marah orang.

Ni peristiwa zaman kecik-kecik dulu..yang aku ni memang selalu sakit gigi..
sebab apa gigi berlubang la..ronggak la..biasa la budak-budak..
macam-macam cara nak bagi xsakit..

antaranya:
kumur air garam (konon bagi mati kuman2)
tampal koyok (konon....ntah sebab apa)

tahan la 5 minit je!

lepas 2 sakit balik...nanges!

Sekarang ni aku tengah dilanda dengan kerisauan yg teramat..sebab gigi bongsu aku dah nak keluar..

apa tu gigi bongsu?

Gigi bongsu adalah gigi geraham ketiga yang muncul pada usia sekitar 18-30 tahun

sebenarnya aku dah rasa dari semalam lagi macam sengal-sengal je kt gigi bwah..biarkan jela..pagi tadi bangun tido baru aku terasa sakitnya..aku tengok la apa yang xkene ngan gigi aku ni..tapi nak kata gigi bukan gigi yg sedia ada yg sakit..ada satu space bahagian belakang gigi bawah belah kiri..aku rasa tang situ sakit..aku try la pegang..lembut, tapi bila tekan..keras dan sakit!..serius gigi nak tumbuh..sesuatu yang aku xnak..sebab sakit yang teramat..
berdasarkan pengalaman kawan-kawan aku yang dah tumbuh..leh deman 2 3 hari sebab tumbuhnya gigi bongsu ni..seriau..



gigi aku sekarang yang partial eruption 2..tapi belum keluar lagi..position dia lebih kurang macam 2..(agak aku la..)..teringat lak member aku dulu pi klinik..xtahan sakit sngat..doktor ckp gigi dia gigi baring..(yang horizontal 2 kot)..time 2 aku nak tergelak ada jugak kan gigi baring...

korang bayangkan jela time dia nak kuar dari gusi 2 mcm mana nanti...aku rasa x memang xsangup nak menghadapi hari-hari seterusnya..hari ni kira okey lagi...sakit sikit-sikit...masih boleh tahan..tapi jenis aku suka tekan-tekan guna lidah..sebab rasa xselese!




take note: orang cakap..bila gigi bongsu dah tumbuh..takat 2 jela ketinggian ko..xdek harapan dah nak tinggi lepas ni...2 jela tinggi ko sampai bila-bila..








7 comments:

  1. ek,cikji nasib semua gg bongsu dh tumbuh and tak sakit pun,sebatang tuh dah kena cabut sebab rosak hukhuk

    ReplyDelete
  2. mmg sakit..dya haritu smpai xblh nk mkn..nk nganga sakit..huhuh

    ReplyDelete
  3. xpenah tumbuh lg ke ni xrasa skit lg..hihi...

    ReplyDelete
  4. sakit gigi memang sangat sakit!

    ReplyDelete
  5. Mimie:sakit sakit..

    fara:dengar dah ngerikan

    cik ji:untungnya cikji xsakit

    dyabunga: sakitkan dya..huh..

    Errah:hehe..nasib la..

    sue pelik: tol2..

    ReplyDelete

Pictures of Beautiful Islands