Monday, 23 July 2012

Bulan mencari rezeki lebih

Assalamualaikum

Ramadhan yang ke 4
sekejap sangat masa meninggalkan kita
untuk ulang kembali?..mungkin tidak boleh sama sekali
bulan2 ramadhan ni ramai yang ambil kesempatan untuk mencari 
rezeki lebih..Alhamdullilah bulan penuh dengan keberkatan..
ada yang berniaga dibazar menjual juadah-juadah berbuka..
ada yang mengambil tempahan baju raya..dan ada juga yang 
mengambil tempahan kuih untuk raya..
salah seorangnya adalah Cik Ayiesha dan mak..
apa yang penting kejujuran bila berniaga..
setakat ni..alhamdullilah..order semakin banyak
barang-barang untuk membuat kuih pun dah beli
yang mana kuih tahan lama dah start buat sikit-sikit
macam kerepek pisang pedas dan masin..
sebab nanti peniaga kuih dah start nak ambil 
dalam 10 ramadhan..
kami memang saje lambat untuk mula buat..
biarlah kuih 2 nanti dapat dimakan dihari raya 
dalam keadaan baik..dan kualiti rasanya terjamin
sekarang ni sebelum puasa lagi orang dah start jual kuih raya 
dipasaraya..no komen..mungkin kuih 2 boleh tahan dalam sesuatu tempoh yg lama..

Dan macam kuih bahalu pulak mak akan start bakar dalam pertengahan puasa..
bukan apa..kuih bahulu ni bila terlampau lama..rasanya akan kureng sedikit..
itu sebab lambat sikit mula..bila tempahan banyak mula la pukul 4 pagi dah start bakar..Alhamdullilah..
setakatkan ni Rezeki Bahulu lebih sikit..orang minat beli bila kuih 2 baru keluar dari oven..hehe..
pelanggan-pelangan kami hanya la orang-orang kampung disini..
belum lagi terpikir untuk menjual secara online ni..sebab risikonya agak tinggi..xmahu la nanti
kuihnya indah khabar dari rupa..almaklum sahaja pos-pos barang ni...takut-takut kuihnya hancus...
seronok sebenarnya kalau kuih yang kita buat tu pelanggan puas hati..disamping kita juga turut berpuas hati dengan usaha kita.




Antara label keluaran my family..kalau jumpa nama ni kat mane2 kedai ..ha..Bisnes family kami la ni..hehe

Kuih Bahulu ikan..

Abah sedang membakar kuih bahulu

yang dah siap dipacking







6 comments:

  1. wahhh...ada bisnes family sndiri.....kat mana blh beli ni??

    ReplyDelete
  2. bestnye...oo..felda muadzam ea..mak sedara errah kt felda chini...mmg org2 duk felda ramai yg bt iks camni kan..bagus2

    ReplyDelete
  3. beznye berbisnes bersama family...mmg menjana pendapatan klo part2 kek,kuih,jahit bj ni kann..moga bisnes berkembang

    ReplyDelete
  4. lau duk area2 kelate ni kompen cikji g borong kerepek.pebret tuh

    ReplyDelete
  5. Dyabunga:meh la dtg umah..confirm dapat makan bahulu free..

    Eimah siti: boleh la kecil-kecilan..hehe..kalau area pahang ni boleh la jumpa produk label ni..ade jugak hantar pasaran luar..tp xla banyak..

    Errah:yup area muadzam je..sy felda keratong..kalau nk ke chini dalam sejam la..dekat je..

    Yumida:hehe..bolah la sikit-sikit..tol2 kalau dok wat bisnes macm 2 dah leh menjana pdpatan

    Cikji:meh la turun pahang..rasa kerepek sini..confirm puas hati..heheh

    ReplyDelete

Pictures of Beautiful Islands